Bootverhuurders Giethoorn in conflict met gemeente over vaarbelasting

3 maanden geleden gepubliceerd

Bootverhuurders in Giethoorn zijn in conflict met de gemeente Steenwijkerland over de vaarbelasting die geheven wordt op het verhuren van boten. De ondernemers, verenigd in de stichting Vaarbeleid Steenwijkerland, vinden de heffing oneerlijk. De gemeente ziet de belasting juist als middel om bezoekers te laten bijdragen aan het verminderen van toeristische overlast.

“Een zwaar middel”

De belasting, officieel bekend als vermakelijkhedenretributie, wordt gebruikt om onder meer verkeersregelaars en BOA’s te betalen, die de toeristenstroom op drukke dagen moeten reguleren. Daarnaast fungeert de belasting als een stimulans voor ondernemers om meer traditionele punters te verhuren en minder grote sloepen.

Siebrand Maakal, de advocaat van de bootverhuurders, stelt dat de vermakelijkhedenretributie niet bedoeld is voor de situatie in Giethoorn. Volgens Maakal is dit een te zwaar middel voor de paar dagen per jaar dat het echt druk is.

Verschillende tarieven

De tarieven van de vaarbelasting verschillen sterk. Een ondernemer die een brede sloep wil verhuren, betaalt daar per jaar meer dan 1500 euro per boot voor. Voor een eikenhouten punter betaalt men zo’n 50 euro per jaar. De gemeente hoopt hiermee de bouw en verhuur van eikenhouten punters te stimuleren en zo het ambacht van punterbouw in leven te houden.

Reactie van de gemeente

Volgens de gemeente is de betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij Giethoorn enorm. De gemeente stelt dat ze naar het algemeen belang moeten kijken en dat ze streven naar een goede balans tussen toerisme en leefbaarheid.

Uitspraak verwacht

De bestuursrechter in Zwolle heeft de zaak in behandeling genomen. De uitspraak wordt verwacht over zes weken, maar vanwege de complexiteit van de zaak kan deze termijn verlengd worden tot twaalf weken.